Gebruik deze 4 Krachtige Tools voor een Gezonde Darm en Spijsvertering

Een gelukkige buik is de sleutel tot je gezondheid en welzijn. Een goed functionerend spijsverteringssysteem is essentieel voor het opnemen van voedingsstoffen, het elimineren van afvalstoffen en het handhaven van een optimale gezondheid. Maar hoe bereik je dat? Ik deel graag mijn kennis over de vier krachtige tools die ik als darmexpert al 15 jaar succesvol inzet in de praktijk. Je kunt deze direct toepassen om je darmen te ondersteunen en te zorgen voor een tevreden buik.

1 Voedingstips voor een Gezonde Darm

Het begint allemaal met wat je eet. Voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid van je darmen. Hier zijn de beste 5 voedingstips voor een gezonde darm:

 • Oervoeding: Denk aan voedingsmiddelen die onze voorouders aten,  natuurlijke, onbewerkte voeding. Groenten, fruit, noten, pitten, zaden, eieren, vis, schaal- en schelpdieren en grasgevoerd vlees.
 • Prebiotische vezels: Zorg voor minimaal 40 gram prebiotische (onoplosbare) vezels per dag. Vezels voeden de goede bacteriën in je darmen en dragen bij aan een gezonde darmflora. 40 gram komt overeen met 500 gram groenten, 2 stuks fruit, een handje noten en 2 eetlepels zaden per dag.
 • Eiwitten: Eet eiwitten in een hoeveelheid minimaal gelijk aan je eigen lichaamsgewicht. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van je darmslijmvliezen en darmwand. Bijvoorbeeld, een persoon van 75 kilo heeft dagelijks ongeveer 75 gram eiwitten nodig.
  • Ontbijt: 2 eieren (14 gram eiwitten), bijvoorbeeld een omelet met groenten of bananenpannenkoek.
  • Lunch: 100 gram vis/kip (25 gram eiwitten), zoals 2 boekweitcrackers met gerookte zalm, tonijn of kip.
  • Diner: 150 gram vis/kip/vlees (35 gram eiwitten).
 • Gefermenteerde voeding: Gefermenteerde voeding bevat veel meer verschillende bacteriën dan je ooit in een probioticapil zult vinden. Ze dragen bij aan het behoud van gezonde darmen, zodat je eigen darmflora kan uitgroeien tot een leger van gezonde bacteriën. Voorbeelden zijn Kimchi, een Koreaans gerecht van gefermenteerde kool, radijs en andere groenten, met bacteriën zoals Lactobacillus Brevis. Eet dagelijks 1 tot 2 eetlepels gefermenteerde groenten, gefermenteerde kokosyoghurt, waterkefir of gefermenteerde appelciderazijn.
 • Vetten: Neem dagelijks gezonde vetten op in je voedingspatroon, zoals olijfolie, avocado's, noten en vette vis. Gal is ons lichaamseigen natuurlijke laxeermiddel. Het stimuleert de darmspieren om samen te trekken, maar wordt alleen vrijgegeven wanneer je voeding met vetten eet.

2 De Beste Supplementen voor een Gezonde Spijsvertering

Soms hebben onze darmen wat extra ondersteuning nodig. Hier zijn de top vier supplementen die het beste werken ter ondersteuning:

 • Vitamine D3: Vitamine D speelt een rol in het immuunsysteem en kan helpen bij ontstekingsprocessen in de darmen.
 • Omega 3: Omega 3-vetzuren, zoals die in visolie of algenolie, kunnen ontstekingen verminderen en de darmgezondheid bevorderen.
 • Prebiotica: Prebiotica zijn voedingsstoffen die goede bacteriën in de darmen voeden en zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en blauwe bessen. Het aanvullen van prebiotische vezels zal jouw darmflora laten groeien!
 • Probiotica: Probiotische supplementen bevatten levende bacteriën die de darmflora in balans kunnen brengen.

Het is belangrijk om met een orthomoleculair darmexpert te overleggen voordat je supplementen gaat gebruiken, om de juiste dosering en soorten te bepalen die het beste bij jou passen.

3:Leefstijladvies voor een Evenwichtige Darm

Een gezonde levensstijl speelt een cruciale rol bij het behouden van een evenwichtige darm. Hier zijn vijf leefstijlinterventies die je kunt toepassen:

 1. Maaltijdfrequentie aanpassen: Beperk het aantal maaltijden tot maximaal 21 per week. Dit geeft je darmen de nodige rust.
 2. Intermittent Fasting: Verbeter de insulinegevoeligheid en geef je darmen tijd om te herstellen door af en toe te vasten.
 3. Meer rusttijd voor je darmen: Probeer een aantal keer per week minimaal 16 uur per dag niet te eten om een gezonde darmflora te bevorderen.
 4. Stressmanagement: Ontspanningsoefeningen zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen stress verminderen, wat gunstig is voor je spijsvertering.
 5. Regelmatige lichaamsbeweging: Beweeg regelmatig, zelfs nuchter bewegen kan helpen bij een gezonde spijsvertering.

4 Diepgaand Darmonderzoek voor Inzichten

Als je langdurige darmklachten ervaart en niet langer wilt gissen, kan een diepgaand darmonderzoek zoals een orthomoleculair ontlastingsonderzoek veel inzicht bieden. Hiermee kun je de oorzaak van je darmklachten nauwkeurig vaststellen. Het onderzoek kan helpen bij het identificeren van voedselintoleranties, inflammatoire darmaandoeningen, parasieten of andere mogelijke oorzaken van spijsverteringsproblemen. Met deze inzichten kun je een gerichte aanpak ontwikkelen om je darmgezondheid te verbeteren.

Het geheim van een blije buik zit dus in een mix van de juiste voeding, aanvullende supplementen indien nodig, een gezonde levensstijl en mogelijk diepgaand onderzoek om de oorzaken van darmklachten te achterhalen. Consistentie is the key: het gaat om wat je voor 80% doet en niet wat je af en toe doet.

Mieke Dams is een gediplomeerd orthomoleculair KPNI therapeut, darmexpert, auteur van het boek BOOST! en eigenaar van praktijk Zinergi.

 

← Oudere artikelen Recente artikelen →