Wat is Magnesium Citraat?

Magnesium Citraat is een zout laxeermiddel dat werkt door middel van het verhogen van vloeistoffen in de dunne darm. Het wordt dan ook voornamelijk gebruikt om opstopping of constipatie te verhelpen.

Echter, het kan ook worden gebruikt voor ontspanning, als migraine preventie en voor krampen. Magnesium Citraat wordt ook vaak gebruikt voor aanvang van een operatie, om ontlasting uit de darmen te verwijderen. Hetzelfde voor aanvang van colonoscopie, radiografie.

Magnesium is een natuurlijk voorkomend mineraal, belangrijk voor veel lichaamssystemen, vooral spieren en zenuwen en voor normale bot struktuur. Je krijgt magnesium in kleine hoeveelheden binnen via de voeding, echter dit kan soms onvoldoende zijn. Je vindt het in granen, groenten zoals broccoli en pompoen, zaden en noten (vooral amandelen)4. Een te laag magnesium gehalte in je lichaam wordt gekoppeld aan een aantal negatieve gezondheidsontwikkelingen, inclusief zwakte, depressie, hoge bloeddruk en hartklachten.

Om de smaak te bevorderen, wordt aangeraden om het product in de koelkast te bewaren. Maar het mag niet bevroren worden.

Mieke: “Ik zet het vaak in tegen stress, voor meer energie en voor ontspanning, of voor een betere balans in hormonale systemen. Als mensen magnesium nemen, dan voelen ze direct resultaat.” 

Magnesium is zo belangrijk dat wij onze eigen supplement hebben ontwikkeld.

Werkt Magnesium Citraat tegen constipatie?

Constipatie kan vervelend en soms zelfs pijnlijk zijn. Als je al drie dagen of langer geen stoelgang hebt, of als het erg moeilijk is, dan kan het zijn dat je verstopt zit. Andere symptomen zijn harde of klonterige ontlasting, of je vingers of handen moeten gebruiken om handmatig je rectum te kunnen legen.

Af en toe verstopping is iets wat veel mensen meemaken, en geen reden tot paniek. Echter, als je weken, of zelfs maanden, aan een stuk last hebt, kan het zijn dat je last hebt van chronische constipatie, en dat kan tot complicaties leiden. In dat geval kan magnesium citraat een uitkomst bieden. Het werkt door water in de dunne darm te trekken. Dit water mengt met de droge stoel en maakt daardoor het ontlasten makkelijker.

Mieke: ‘Magnesium zorgt voor meer rust in je darmsysteem, waardoor het beter zijn functie kan doen, en dat is verteren. Goedkope supplementen bevatten vaak magnesium oxide, maar magnesium citraat werkt beter. Het mineraal zorgt dat je lichaam meer kan ontspannen, dus onder andere dat je makkelijker naar de wc kan gaan.”

Hoe kan het middel helpen tegen kramp?

Niet alleen kramp in bijvoorbeeld beenspieren, maar zelfs hartklachten kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan magnesium. Het hart is namelijk ook een spier. Magnesium concurreert met calcium. In je spieren worden eiwitten met calcium gebonden, wat leidt tot een contractie van de spier. Aan de andere kant heb je magnesium wat iets soortgelijks doet om de spier te ontspannen. Als je dus onvoldoende magnesium hebt, kunnen je spieren teveel samentrekken, wat kramp of spasmes kan veroorzaken. Magnesium Citraat helpt om het magnesium gehalte in je lichaam weer op peil te brengen.

Mieke: “Kramp is een vorm van magnesium tekort. Door fysieke en mentale stress gaat je lichaam slechter verteren en staat het zenuwstelsel steeds op hoog vermogen te draaien. Hierdoor neem je onder andere magnesium slecht op en krijg je klachten.” 

Hoe kan Magnesium Citraat gezonde brein functies helpen?

Als je magnesium levels laag zijn, worden er minder NMDA receptoren geblokkeerd. Dit betekent dat ze vaker gestimuleerd zullen worden, vaker dan noodzakelijk. Dit soort overstimulatie kan zenuw uiteinden doden en kan brein letsel veroorzaken. Niet alleen is dit gevaarlijk, zelfs in kleinere mate is het ook erg vervelend. Een veelvoorkomend gevolg van magnesium tekort is depressie of migraine, en vermindering van de slaapkwaliteit

Mieke: “Als je last hebt van je nek of migraine, heeft dit vaak te maken met verkramping van de bloedvaten en/of spieren. Ook in de hersenen werkt magnesium ontspannend op de bloedvaten, waardoor deze symptomen verbeteren.”

Zijn er nog andere voordelen van supplementale Magnesium?

Er zijn studies die lage magnesium levels koppelen aan een hoger risico op hartklachten, verbetering van de bloedsuikerspiegel bij type 2 diabetes, verbeterde slaap kwaliteit, preventie van migraine en vermindering van symptomen van depressie. Magnesium Citraat bevordert mentale zowel als spier ontspanning.

Mieke: “Magnesium is de maker van energie. Bij sporten of hard werken, ga je energie verbruiken, dan wil je lichaam energie aanmaken. Daar bij heb je magnesium nodig. De meeste supplementen zijn vaak in tablet vorm, maar die moeten eerst uiteenvallen in de maag, waardoor je opname een stuk minder wordt. Een magnesium poeder werkt veel makkelijker qua opname en heeft sneller effect.”

Is Magnesium Citraat veilig om te gebruiken?

Magnesium Citraat is een vrij verkrijgbaar supplement dat over het algemeen veilig te gebruiken is voor volwassenen die geen gezondheidsproblemen hebben. Het gaat dan om af en toe gebruik, niet voor chronische klachten. Omdat Magnesium Citraat water in de dunne darm trekt, haalt het water uit andere delen van het lichaam weg. Het is dus belangrijk om genoeg water te drinken bij gebruik. Voor mensen met gezondheidsklachten zoals nierziekte, buikpijn, misselijkheid, en overgeven, is het beter om eerst met een dokter te overleggen voordat je Magnesium Citraat gaat gebruiken. Ook omdat magnesium op andere medicatie in kan werken, bijvoorbeeld medicijnen voor hoge bloeddruk, antibiotica of diuretica.

Als je Magnesium Citraat te vaak gebruikt kan het de normale darmfunctie verminderen, of voorkomen dat je kunt ontlasten zonder het product te gebruiken (laxeermiddel afhankelijkheid).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons

Je kunt hier onze eigen magnesium supplement bestellen.

Mieke Dams | Praktijk voor gezonde geneeskunde


De specialist op het gebied van orthomoleculaire KPNI voeding, hormonen, darmen, laboratorium onderzoeken, supplementen, superfoods, hormoonfactor trainer, sport & gezondheid.

Mieke Dams kan u helpen met o.a. hormonen, zwangerschapswens, overgewicht, verminderde weerstand, vermoeidheidsklachten, schildklier en bijnier problemen, sportvoeding, candida, spijsverteringsproblemen, maag & darmstoornissen, intoleranties, diabetes, hart- en vaatziekte, afslanken en huidproblemen.

Mieke Dams
Orthomoleculair KPNI Therapeut